Dijakinje 3. letnika Azra Ameti, Erina Javornik in Nika Tominc so bile od 6. do 26. oktobra 2019 na delovni praksi na partnerski šoli RIGA TECHNICAL SCHOOL OF TOURISM AND CREATIVE INDUSTRY v Rigi v Latviji. Prvi teden je bila z njimi tudi učiteljica praktičnega pouka pekarstva Mateja Gimpelj. Za njimi je mobilnost, v okviru katere so spoznale drugačne prehranjevalne, kulturne in življenjske navade tamkajšnjih prebivalcev, stkale so prijateljske vezi in utrdile samozavest.

Tukaj je njihov prispevek:

Dijakinje 3.a letnika Erina Javornik, Nika Tominc in Azra Ameti smo se za letošnjo delovno prakso v okviru projekta Erasmus+KA1 2019-2020 odpravile na izmenjavo v Latvijo, natančneje v mesto Riga. Tam smo preživele 3 tedne. V prvem tednu smo en dan prakse opravljale na šoli RTRIT, ki se nahaja v centru mesta Rige. Tam so nas dijaki naučili izdelavo eklerjev. Naslednji dan smo si ogledale Rīgas melnaie balzam, Šokolādes muzejs Laima 1870 in Kafijas grauzdētava. V četrtek, 10. oktobra, smo se z učenci te šole odpravile na celodnevno ekskurzijo v Ventspils. Ogledali smo si mesto, grad, ki se nahaja bližini, cerkev ter imeli nekaj prostega časa. V petek, 11. oktobra, je na šoli RTRIT potekal Erasmus dan, na katerem smo tudi me predstavile Slovenijo, natančneje našo šolo, pripravile pa smo gibanico s skuto in orehi ter huzarske poljubčke. Ta teden je z nami preživela profesorica Mateja, ki nas je z svojo pozitivno energijo vedno spravila v dobro voljo, nas nasmejala, kolikor je le lahko, ter nam vsak dan še bolj popestrila.

Drugi teden smo preživele v mestu Preili, ki je od Rige oddaljen kar 3h. Tja smo se odpravile z dijaki iz Madžarske, Italije in Belgije, ki so bili prav tako na izmenjavi v okviru Erasmusa. Z njimi smo si ustvarile prav posebno prijateljsko vez, saj smo se med sabo zelo povezali. Tam smo si ogledali  “Museum of Dolls” , sprehodili po bližnjem parku ter se po želji preobleki v oblačila, ki so jih nosili včasih. Sodelovale smo tudi na Evropskem tednu spretnosti gostiln, Dnevu restavracij, ki je potekal na RTRIT Preili. Tam smo skupaj z drugimi dijaki pripravile naše tradicionalne jedi za obiskovalce kavarne. Bilo je vse od predjedi do sladic. Ta dan smo obiskali tudi  muzej kruha “Aglona museum of bread” in se sprehodili po gori Kristusa kralja “Kristus karala kalns”. Še zadnji dan smo namenili ogledu umetniške galerije, tam imenovane Nester costum art gallery ter pot nadaljevali nazaj proti mestu Riga. Naslednji dan smo prakso opravljale v Ozo golf klubu, ampak nam praksa tam ni bila precej všeč, zato smo jo preostale štiri dni opravljale na šoli RTRIT, ki je zraven dijaškega doma, v katerem smo bivale. Prakso smo opravljale ločeno, saj imajo tam takšen sistem dela. Torej Nika je pripravljala pice, Azra izdelovala pekovska peciva, kot so razni rogljički in podobno, Erina pa je sodelovala pri pripravi raznih sladic, kot so eklerji, mafini, zavitki ter razne rezine.

V prvem tednu smo imele kar nekaj težav s hrano, ampak se je s časom deloma poboljšalo.

V prvem tednu nas je spremljalo oblačno in deževno vreme. Drugi in tretji teden pa je bilo sončno, ampak malo hladnejše vreme.

Med vikendi smo se odpravile po nakupih v bližnji nakupovalni center Akropole, se sprehodile po najdaljši evropski peščeni plaži, imenovani Jūrmala beach, ter se kljub zelo mrzlemu vremenu opogumile in se skopale v vodi, ki je imela samo 10°C.

Ljudje v Latviji so bolj zadržani, saj jih večina zna samo svoj materni jezik, vendar kljub temu rade volje pomagajo.

Izmenjava v Latviji je bila za nas zanimiva izkušnja, saj smo bile prvič v državi, kjer ni pitne vode. Zanimivost za to deželo je pa ta, da na mizo vsak dan postrežejo krompir.