Od 13. do 26. oktobra 2019 so bile naše dijakinje Ana Erker, Eva Čelik in Monika Drol na delovni praksi v Valgi v Estoniji na partnerski šoli Valga Country Vocational Training. Prvi tri dni je bil z njimi tudi vodja MIC-a Gregor Sok, ki je nato pot nadaljeval v Tartu v Estoniji in se pridružil naši drugi skupini dijakov in učiteljev. Mobilnost je potekala v okviru projekta Erasmus+ KA 2019-2021.

Preživele so nepozabna dva tedna v drugačnem okolju te baltiške države, ki jim bo za vedno ostala v lepem spominu.

Tu je njihov prispevek:

13. oktobra smo se dijakinje 3. letnika Ana, Monika in Eva odpravile za 14 dni na prakso v Estonijo, v Valgo. 
Svojo pot smo začele v Mariboru, kjer smo se z profesorjem Gregorjem Sokom dobile na avtobusni postaji, ter se odpravile na pot vse do letališča Vienna International Airport. Letenje je bilo zelo zanimivo za nas, saj smo se vse tri prvič peljale z letalom ter nato varno pristale na letališče Riga International Airport. Tam nas je pričakal taxi, ki nas je nato odpeljal do hotela IBIS v mestu Riga. Ko smo prispeli do hotela smo si odpočili ter naslednje jutro odpravili na zajtrk. Hrana je bila zelo dobra in raznolika. Po zajtrku smo z avtobusom nadaljevali pot v mesto Valga. Tam nas je pričakal koordinator Rainer Kuutma in nas odpeljal do dijaškega doma. Po počitku nam je razkazal šolo, delovne prostore in mesto Valka. Proti večeru smo se vrnili nazaj v dijaški dom. 
Med tednom smo dan najprej začele z zajtrkom ob 8. uri v šoli in s prakso ob 8:30.
Prakso smo opravljale v šoli Valgamaa Kutseoppekeskus in štiri dni v kavarni Johanna. Med opravljanjem prakse smo imele 40 minutni odmor za kosilo. Po končani praksi smo  v kuhinji prevzele hrano za večerjo, nato pa smo imele prosti čas, ki smo ga izkoristile za počitek in kartanje z novimi prijatelji. 16. oktobra smo pred odhodom  na prakso do avtobusne postaje pospremili učitelja, kjer je pot nadaljeval do Tartuja. V kavarni smo se spoznale z načinom dela ter se preizkusile v strežbi in izdelovale različne izdelke, kot so bili: torte, keksi, kruhki… V soboto, 20. oktobra, smo se odpravile na izlet v drugo največje mesto v Estoniji, ki se imenuje Tartu. Tam smo si ogledale mesto, nato pa se odpravile v AHHA Science Center. Po končanem ogledu smo se ustavili še v restavraciji, kjer smo se dobro najedli, in se nato odpravili nazaj v dijaški dom.
V petek, 25. oktobra, smo se zjutraj odpravile z vlakom do hotela Ria Domus Hotel, kjer smo prespale do naslednjega jutra, se najedle in odpravile do letališča, nato pa varno prispele v Slovenijo.
Valgamaa Kutseoppekeskus je center za poklicno usposabljanje okrožja Valga. V njej je več različnih smeri šolanja (kuhar, šivilja, čistilka, natakar,…). Šolo obiskuje več kot 250 dijakov in študentov. Izgled šole je zelo lep, saj je podobna čebelnjaku in prav tako notranjost z oranžnimi vrati. Delovni prostori so zelo urejeni in dobro opremljeni, na praksi veljajo podobna pravila kot na naši šoli.
Ta dogodivščina je bila nekaj posebnega, saj smo spoznale njihov način dela v šoli in kavarni, v dijaškem domu spoznale nove prijatelje, nadgradile angleščino ter spoznale mesti Riga in Valga.
Lep pozdrav.
Ana, Monika in Eva