Od 8. januarja do 2. februaraja 2018 so bili na mednarodni izmenjavi v okviru programa Erasmus+ KA1 na IC Piramida Maribor 3 dijakinje in 2 dijaka iz  Alytusa v Litvi. To so bili Jovita, Ingrida, Karolina, Justinas in Rimgaudas iz Alytaus profesinio rengimo centras. Zadnja dva tedna se jim je pridružil tudi učitelj kuhanja Žybartas Kudarauskas.

Del svoje delovne prakse v času mobilnosti so opravljali na naši šoli v šolski kuhinji pod mentorstvom Tine Turnšek, ogledali so si tudi naše slaščičarske delavnice in se preizkusili v izdelavi dekoracije ter degustiranju sladic. Pripravili so tudi oskusno tradicionalno litvansko hladno juho iz različne zelenjave (rdeča pesa, čebula, kumarice) z dodatkom kefira in začimb.

Z namenom pridobitve čim več izkušenj kuharskega poklica, za katerega se izobražujejo, pa smo jim drugi del prakse omogočili v Dijaškem domu Drava Maribor in Dijaškem domu Lizike Jančar. Tam so pod budnim očesom mentorjev sodelovali pri pripravi obrokov za dijake, spoznavali so tradicionalne slovenske jedi in tudi sami pripravili tradicionalno litvansko kosilo, ki ga sestavlja juha “boršč” in krompirjevi cmoki z mesnim nadevom “cepelins”.

V času njihovega bivanja v Mariboru smo jih popeljali tudi na ogled mesta s kratko predstavitvijo zgodovine, obiskali so Hišo stare trte, Akvarij in teratij ter se z gondolo povzpeli na Pohorje. Svojo mobilnost na naši šoli so zaključili z izdelavo tradicionalne litvanske sladice “tinginio” v naših slaščičarskih delavnicah.

Maribor so zapustili s pozitivnimi vtisi, z novimi znanji in obljubo, da se v prihodnosti vrnejo na počitnice.