Karin Zemljič in Dušan Tucović, dijaka IC Piramida Maribor sta od 14. do 27. oktobra 2018 na delovni praksi v Estoniji na naši partnerski šoli Valga Country Vocational Training v mestu Valga. Prvi teden je bila z njima učiteljica Zdenka Masten, drugi teden pa koordinatorica Zdenka Kresnik. Za vsemi je zanimivo doživetje polno novih izkušenj v tej baltiški državi z moderno infrastrukturo na eni strani in z ohranjanjem tradicije na drugi.

Karin in Dušan sta o svojem doživetju zapisala spodnji prispevek:

Tere / Zdravo.

Najino potovanje se je začelo na dunajskem letališču, od koder smo se z letalom odpravili v Talin. Ob pristanku nas je pričakalo čudovito vreme. Po nastanitvi v hotelu v starem delu mesta smo si ogledali nekaj znamenitosti Talina, ki je zelo lepo mesto, saj ohranjajo tradicijo in varnost ljudi. Po čudovito preživetem dnevu in nočitvi v starinskem hotelu smo se naslednje jutro odpravili na štiriurno vožnjo z avtobusom za Valgo, kjer sva preživela zanimiva dva tedna na šolskem poklicnem centru. Nekaj dni sva sodelovala pri pouku, ki je potekal v estonščini in samo za naju v angleščini. Ogledali smo si celotno šolo, ki nas je pozitivno presenetila, saj je zelo moderna in razgibana. Na šoli izobražujejo za več poklicev npr. lesar, avtomehanik, kuhar, negovalec, šivilja. Dijaki niso samo na šoli, ampak se izobražujejo tudi v drugih šolah po celi Estoniji. Prakso sva opravljala v kavarni Johanna’s Café v mestu Valga, kjer je bilo zelo prijetno vzdušje. Lastnica kavarne naju je zelo lepo sprejela in naju skušala naučiti čim več o estonskih sladicah –  Pavlova torta, okrogli profiteroli, velike rumove kroglice, zavitki.

Na šoli sva imela prakso v šolski kuhinji, kjer je zelo glasno. Naučila sva se izdelati njihovo tradicionalno vanilijevo pletenico z makom, sodelovala sva pri pripravi pravilnega pogrinjka za goste. Imeli smo tudi degustacijo celotnega kosila, ki so ga pripravili udeleženci izobraževanja odraslih na šoli za svoj zaključni izpit. Še posebej je bila Karin všeč sladica – rižev narastek s sadnim prelivom. Dušan pa je prišel na svoj račun vsak dan pri kosilu, saj smo vedno jedli krompir.

V soboto med vikendom smo se z dvema dijakoma, kuharico in profesorjem na šoli odpravili v bližnje mesto Tartu, iz Valge oddaljeno 80 km. Tam smo si najprej ogledali znanstveni center in tam uživali v izvedbi številnih eksperimentov. Po kosilu (ni bilo krompirja) smo si ogledali hišo, kjer je vse obrnjeno na glavo, nato pa smo popoldan preživeli v nakupovalnem centru.

Vreme naju je v prvem tednu pozitivno presenetilo – bilo je sončno in toplo, drugi teden pa nas spremljajo oblaki in dež. Dan pred odhodom pa nas je presenetil še prvi sneg.

Ljudje v Estoniji so zelo zaprti, ne komunicirajo veliko, dokler te bolje ne spoznajo. Dijaki iz drugih držav (Rusije, Gruzije, Ukrajine) so drugačni, pravo nasprotje domačinov, saj so veliko bolj odprti.

Te pustolovščine ne obžalujeva, saj nama je pripomogla k samostojnosti, iznajdljivosti, komunikaciji s tujimi ljudmi, pridobila sva nova znanja in izkušnje ter spoznala veliko novih ljudi ter njihovih običajev, ki jih zagotovo ne bova pozabila.

Čaka naju še dolga pot do doma z različnimi prevoznimi sredstvi – avtobus, taksi, letalo, kombi.

Kena tervitus / Lep pozdrav.

Karin in Dušan