Dijaki 4. letnika programa PTI (Thamarys Hren, Anja Rupnik, Tadeja Steyer, Kevin Salajster in Marcel Stojnšek) so se junija 2022 udeležili mobilnosti v Valencii v okviru projekta Erasmus+ KA1. Prvih pet dni sta bili z njimi tudi koordinatorica projekta mag. Zdenka Kresnik in predavateljca na Višji strokovni šoli dr. Alenka Hmelak Gorenjak.

Mobilnost je bila rezultat novega projektnega partnerstva med IC Piramida Maribor in MEDITERRANEO ERASMUS INTERNATIONAL CENTER VALENCIA.

Marcel in Kevin, ki sta že zaključila program SPI – mesar, sta delovno prakso opravljali v španskem mesnem podjetju Carns Selectes, kjer sta imela opravka z različnimi vrstami mesa (perutnina, govedina, svinjina) ter sodelovala pri izdelavi tradicionalnih klobas, imenovanih “morcilla”. Anja, Tadeja in Thamarys, slaščičarke, so bile v slaščičarskem podjetju Pastelería Francisco Roig z več kot 20-letno tradicijo izdelovanja slaščic in pekovskih izdelkov, ki svoje produkte ponuja tudi v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami.

Seveda so po opravljenih delovnih obveznostih imeli tudi veliko časa za pohajkovanje po mestu, spoznavanje zanimivosti in seveda uživanje na čudovitih peščenih plažah Valencie. Največ o vsem pa pove njihov spodnji prispevek.

“V nedeljo, 5. 6. 2022, smo se dijaki 4.letnika (Kevin, Marcel, Thamarys, Anja in Tadeja)  odpravili v Valencijo – čudovito obmorsko mesto v Španiji.

Na poti sta prvi teden bili z nami tudi profesorici Zdenka Kresnik in Alenka Hmelak Gorenjak.

Go-Opti nas je peljal do letališča na Dunaju. Tam smo pozorno poslušali vsa navodila profesorice, saj še nihče od nas ni letel z letalom in je bila to nova – nepozabna izkušnja.

Po pristanku v Valenciji nas je Taxi odpeljal do dijaškega doma, kjer smo tudi bivali.

Zjutraj smo se zbudili, pripravili delovno obleko in se skupaj z profesoricama odpravili do gostiteljske šole, kjer so nam na kratko predstavili Valencijo in dali nekaj dodatnih napotkov. Razdelili smo se na dve skupini – slaščičarke in mesarja, ter si tako ogledali vsak svoje delovno mesto in tudi že pričeli z delom.

Popoldan in med vikendi smo imeli veliko prostega časa, ki smo ga tudi izkoristili in obiskali zares čudovite kraje kot so: največji Evropski akvarij -L ‘Oceanografic, eno največjih tržnic v Evropi – Mercado central, La lonja, mestno katedralo, areno za bikoborbe, staro mestno jedro, peščeni plaži – Playa de la Malvarossa in Playa de la Patacona. Poskusili smo tudi znamenito valencijsko jed – Paello, ki nas je navdušila. Delo nam je bilo zelo všeč, prav tako pa ne smemo pozabiti še na čudovito osebje, ki stoji za vsemi temi okusnimi dobrotami, saj je zelo prijazno in si se v njihovi družbi zares počutil kot del družine. 18 dni je hitro minilo in napočil je čas, da se vrnemo domov v Slovenijo. Na ta dan nas je Taxi najprej odpeljal do letališča, kjer smo oddali prtljago in se prvič sami vkrcali na letalo. Pristali smo na letališče v Italiji (Treviso), kjer smo počakali na Go Opti-ja, ki nas je nato odpeljal do naše šole.

Zelo smo veseli in hvaležni, da smo lahko bili del te nepozabne izmenjave in imeli priložnost spoznati in odkrivati to prekrasno špansko mesto – Valencijo!”