Tudi letos je tekmovanje Ecotrophelia Slovenija Junior 2025 povezalo mlade ustvarjalce z vizijo – razvijati inovativne, trajnostno naravnane živilske izdelke. Dogodek, ki ga organizira GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, je letos potekal že tretjič in ponovno dokazal, da mladi mislijo zeleno in ustvarjalno!
Ponosno sporočamo, da so na tekmovanju uspešno sodelovali tudi naši dijaki, ki so pod mentorstvom dr. Tine Perko razvijali trajnostne rešitve v prehrani. S svojo inovativnostjo, strokovnim pristopom in predanostjo so pokazali, da prihodnost živilstva temelji na znanju in svežih idejah. Inovativno ekipo Regina Della Birra sestavljata Teja Horvat in Silvo Vuzem.
Čestitke si zasluži tudi naša ekipa Ajde, ki je z izdelkom – 100 % naravnim namazom brez aditivov iz tatarske ajde – dosegla 4. mesto.
Ekipo sestavljata Špela Vičar Miche in Neli Tomašević, ki sta pod mentorstvom Silve Golob dokazali, da znata združiti inovacijo, trajnost in tehnološko dovršenost v inovativni izdelek.
Med najboljšimi so se uvrstile ekipe z naslednjimi izdelki:
-
Regina Della Birra – monoporcijska sladica z okusom čokolade, sadja in hmelja (1. mesto),
-
Kopriv’ca Ekspres – koprivovi rezanci z začimbami (2. mesto),
-
FIBI – brezglutenski rogljički z vlakninami iz indijskega trpotca (3. mesto),
-
AJDE – naraven namaz iz tatarske ajde brez aditivov (4. mesto).
Tekmovanje je spremljal tudi program Talenti živilstva 2025, v okviru katerega so dijaki prisluhnili predavanjem in se pomerili v kvizu o zavrženi hrani. Največ znanja sta pokazali ekipi Ajde in Kopriv’ca Ekspres.
Zahvala gre tudi strokovni ocenjevalni komisiji in podpornikom dogodka: Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ARIS, Ljubljanskim mlekarnam in Perutnini Ptuj.
Iskrene čestitke vsem sodelujočim dijakom in mentoricama dr. Tini Perko in Silvi Golob za izjemen doprinos k trajnostni prihodnosti živilstva. Še naprej ponosno spremljamo uspehe naših dijakov, ki navdušujejo z znanjem, pogumom in ustvarjalnostjo!










