17. oktobra 2024 smo se tudi na naši šoli vključili v vseevropski dogodek Erasmus dnevi 2024.
Mi smo ga poimenovali ERASMUS DNEVI – ERASMUS IZDELKI.
V naši učni prodajalni smo tako lahko razvajali svoje brbončice z Erasmus sladicami in s kruhom po originalnih receptura držav izvora in izpod rok naših učiteljev in dijakov v slaščičarskih in pekovskih delavnicah. Naše dijakinje in dijaki pa so posneli video s predstavitvami izdelanih Erasmus izdelkov.
Predstavili smo:
KRINGEL – ESTONIJA:????????
Sladki kolač iz kvašenega testa, kremnega sira, skute. Kolač je dekoriran z drobtinami iz mandljeve moke, belo čokolado in liofiliziranim sadjem. Je zelo priljubljena sladica Estoncev
LIMONIN TART – FRANCIJA:????????
Tart je znana francoska sladica. Sestavljen je iz krhkega testa, limonine kreme in meringe
STARINSKA BREFOVSKA PITA” – HRVAŠKA:????????
Je glavna sladica Koprivniškega brega. Sestavljena je iz krhkega testa, nadeva jabolk, rozin in orehov
KURSENU ROLL – LITVA:????????
Slastna litovska kmečka rolada s skuto – preprosta sladica z bogato zgodovino, sestavljena iz biskvita, smetane in skute
KISLI RŽENI KRUH S KUMINO IN JANEŽEM – AVSTRIJA:????????
Rženi kruh z dodatkom začimb, kot sta kumina in janež, ima bogat aromatičen okus, ki ga naredi nekoliko bolj kompleksen in osvežilen. Te začimbe ne le izboljšajo okus, temveč tudi pomagajo pri prebavi in prispevajo k daljši svežini kruha. Lahko ga ponudimo ob sirih in suhomesnatih izdelkih, zraven juh in enolončnic, še posebej kisle juhe ali golaža.