Vsako leto 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan kruha, ki smo ga letos na Srednji šoli za prehrano in živilstvo praznovali na prav poseben način. Dogodek je bil priložnost za druženje med mladimi, ki šele stopajo na pot pekovskega poklica, in predstavniki pekarskih podjetij.
Dogodek je organizirala naša učiteljica Irena Rihter, v sodelovanju z učitelji praktičnega pouka pekarstva – Stankom Vorihom, Darkom Hercogom in Matejo Gimpelj. Skupaj s predstavniki štirih pekarn (Pekarna Strnad d.o.o., Pekarna Kaučič d.o.o., Hlebček d.o.o., Pekarna Blanka, Šolske pekarske delavnice) smo nagovorili dijake in zaposlene ter poudarili, da je kruh za Slovence mnogo več kot le živilo. Kruh je simbol življenja, skupnosti in doma, z njim smo že stoletja neločljivo povezani kot narod.
Mladi peki, ki jih izobražujemo na naši šoli, ne postajajo zgolj obrtniki, temveč sledijo poslanstvu, ki ponuja nešteto možnosti za osebno rast in kreativno izražanje. Pomemben del tega procesa je sodelovanje šole z gospodarstvom, saj prav podjetja našim dijakom omogočajo, da se učijo in pridobivajo izkušnje v realnem delovnem okolju, kar je za njihovo prihodnost neprecenljivo. To partnerstvo med šolo in podjetji je ključ do uspeha mladih pekov ter prispeva k razvoju celotne pekarske panoge.
Naši gostje so danes spregovorili o tem, kako se je proizvodnja kruha skozi čas spreminjala in, kako se je poklic peka moderniziral, a hkrati ostal zvest svojim tradicionalnim koreninam. Na koncu smo se vsi strinjali z modrim rekom: “Kruha ne naredi moka, ampak roka.”
Želimo si, da bi tudi v prihodnje uživali ob dobrem in kakovostnem kruhu ter obujali pomen tradicije, ki nas vse povezuje.