»Naša ideja o festivalu se je porodila ob 60. obletnici našega Izobraževalnega centra. Takrat je praznovala Srednja šola za prehrano in živilstvo. V letošnjem letu obeležujemo 20 let Višje strokovne šole, naslednje leto pa bomo praznovali 10 obletnico naše najmlajše enote – Medpodjetniškega izobraževalnega centra. Smo torej v središču pomembnih obletnic, ki nas zavezujejo, da tudi v prihodnosti delamo za razvoj živilsko-prehranskih poklicev in stroke«, so bile uvodne besede dr. Alenke Hmelak Gorenjak na 3. Piramida Fest-u na IC Piramida Maribor.

Direktor IC Piramida Maribor Davorin Urih je v uvodnih besedah poudaril pomen povezovanja zavoda s podjetji za sledenje novostim v živilski stroki. Razvoj zavoda je v zadnjih letih omogočil zaposlitev mladega kadra, kar je velikega pomena za nadaljevanje uspešnega dela in prenašanje znanj in izkušenj.

Tudi na našem 3. Piramida Festu smo ocenjevali senzorično kakovost izdelkov, ki so za naše okolje prepoznavni in jih želimo promovirati kot pomemben kulinaričen produkt – salame, ržen kruh in pohorske omlete.

Na področju mesnih izdelkov je ocenjevalna komisija pod vodstvom mag. Marlene Skvarče ocenila 42 vzorcev salam in podelila 11 bronastih, 8 srebrnih in 6 zlatih priznanj ter 17 priznanj za udeležbo.

Zlata priznanja so dosegli:

 • IC Piramida Maribor za Domačo suho salamo
 • GRM Novo mesto za Domačo suho salamo
 • Celjske mesnine za Suho domačo salamo
 • PANVITA za Grajsko salamo
 • Mesnica Strašek za Domačo salamo
 • Bojan Grušovnik za Očekovo mini pikant

Vsi mesni izdelki z zlatim priznanjem so bili po kakovosti zelo izenačeni, z enakim številom doseženih točk.

Ržene kruhe je ocenjevala komisija pod vodstvom Darka Hercoga. Podelili so: 2 bronasti priznanji, 1 srebrno priznanje in 5 zlatih priznanj, ter 2 priznanji za udeležbo. Zlata priznanja so dosegli:

 • Mateja Gimpelj – IC Piramida Maribor (že tretjič zapored osvojila zlato priznanje)
 • Aleks Leopold – IC Piramida Maribor, dijak
 • Denis Novak – IC Piramida Maribor, dijak
 • Hlebček d.o.o.
 • Pekarna Radlje ob Dravi

Pohorsko omleto so ocenjevali pod vodstvom dr. Blanke Vombergar. Tokrat so bili kriteriji precej strogi saj so 16 sodelujočim podelili 10 bronastih priznanj in 6 priznanj za udeležbo. Glavni razlog za nizke ocene so bili spremenjeni razpisni kriteriji, ki so letos prvič podpirali predlagano recepturo za zaščito pohorske omlete.

Kljub vsemu so bile vrste ob degustacij najdaljše prav pri pohorski omleti. Mojstra slaščic iz hotela Tise in Zarje – Simon Jurič in Darja Pokorni prisegata ob brusnicah še na uporabo drugega gozdnega jagodičevja, ki ga najdemo na Pohorju. Prav zato sta bili njuni omleti še prav posebej slastni.

V naslednjem letu želimo razširiti ocenjevanje še na druge pomembne lokalne kulinarične izdelke: pohorske bunke, pletenice in ob pohorski omleti dodati še kakšno lokalno sladico.

Ne pozabimo pa našega slogana – niso pomembne barve priznanj, pomembno je sporočilo naši mladini, da je njihova poklicna pot prava in nujno potrebna v naši družbi (AHG).