Drage študentke in študenti,

vstopilili smo v drugi teden “drugačnosti”, v kateri se  je vsak od vas/nas spodpadal s spremenjenimi razmerami po svojih najboljših močeh.

Vemo, da imate precej vprašanj in skrbi, kako bodo zadeve potekale v prihodnjih dneh oziroma tednih. Zato smo za vas pripravili nekaj informacij/napotkov o izvajanju študijskega procesa.

Z odlokom vlade so vse šole zaprte do preklica (prvotno so bile z uredbo zaprte do 29. marca 2020).

 

Do 4. maja 2020 se izpiti ne bodo izvajali. Tisti, ki ste se že prijavili na kakšen izpit, boste odjavljeni z naše strani in vam ni potrebno, da se sami odjavljate. Ko bo točno znano kdaj se bodo šole znova odprle, se bo urnik izpitov znova pregledal in posodobil oz. spremenil. O vseh spremenjenih datumih boste obveščeni najmanj en teden prej preko e-pošte. Prijavite se lahko edino na izpit pri predmetu SIS – oddaja naloge v spletno učilnico. O ustnem zagovoru, ki bo v maju, boste pravočasno obveščeni.

 

2. letniki rednega študija bi morali 14. aprila pričeti s praktičnim izobraževanjem. V tem trenutku je prepovedano tudi izvajanje praktičnega izobraževanja. Prepoved velja do preklica. Zato se za vas pričetek praktičnega izobraževanja prestavi na čas po 1. maju 2020. O točnem datumu boste pravičasno obveščeni preko e-pošte. Zaradi nastalih sprememb (zamika)

– vam ni potrebno kontaktirati mentorjev v podjetju, ker bodo obveščeni z naše strani,

– vam ni potrebno kontaktirati mentorjev v podjetju, če še nimate urejene pogodbe o opravljanju PI (to bomo skupaj urejali maja).

V primeru, da še ne veste kje bi opravljali PI – tudi to bomo urejali maja. Če bi se slučajno zgodilo, da kdo od vas ne bi mogel opravljati PI v podjetju s katerim že imate podpisano pogodbo vam bomo pomagali poiskati novo podjetje. Prosimo vas torej, da ne kontaktirate mentorjev v podjetjih in jih po nepotrebnem vznemirjate, ker so tudi podjetja v težki in nezavidljivi situaciji. Ministrstvo za šolstvo se zaveda težav v zvezi z zamikom izvajanjem PI in išče rešitve. Ker pa še ni znano, kako dolgo bodo šole zaprte, tudi še ne more ponuditi rešitev. Takoj, ko bo znano kaj več, boste o tem obveščeni preko e-pošte.

Za 1. letnike rednega študija zaenkrat velja, da se 2. del praktičnega izobraževanja pričenja po urniku – torej 18. maja.

 

Pri nekaterih predmetih ste imeli dogovorjene tudi delne izpite. Po dogovoru s predavatelji vam sporočamo:

– 2. delni izpit pri TML se bo izvajal na prvem rednem izpitnem roku,

– pri predmetih ZKN, ŽMB, STJ-A in STJ-N v tem študijskem letu ne bo delnih izpitov in

– pri predmetu ŽAŽ se boste o izvajanju 1. delnega izpita dogovorili s predavateljico preko spletne učilnice.

 

Pri 2. letnikih je bila za 23. marec načrtovana delavnica kako uspešno pristopiti k pisanju diplome – izbira teme in mentorja, priprava dispozicije, iskanje virov itd. Na vašo pobudo preučujemo možnost izvedbe delavnice preko video konference   – predvidoma okoli 6. aprila. Tudi o tem boste pravočasno obveščeni preko e-pošte.

Za 2. letnike se bo semester končal, ne da bi se videli “v živo”. Četudi so vam predavatelji pripravili vso gradivo, vam dali napotke in z vami sodelujejo preko e-pošte, vemo, da bo ostalo kar nekaj vprašanj, ker so določene vsebine pač težje razumljive.  Zato za vas, po odprtju šol, načrtujemo srečanje oziroma konzultacije s predavatelji. Žal vam datumov in urnika v tem trenutku ne moremo dati. Tudi glede tega boste obveščeni preko e-pošte.

Oba referata (za redni in izredni študij) sta do preklica zaprta.

 

Sedaj, ko ste vse prebrali, najbrž ugotavljate, da je ogromno stvari pod velikim vprašajem, ker nihče od nas ne ve z gotovostjo , kdaj se bo situacija umirila, kdaj se bodo šole znova odprle … 100 % pa vam lahko zagotovimo, da bomo po umiritvi razmer naredili vse, da bo prehod nazaj v “normalno življenje in delo” za vas čim manj stresen.

Pazite na sebe in svoje najbližje, ostajajte doma in ostanite zdravi.

Vaša Višja strokovna šola in Neva M