Medeja Jevšnik in Klara Žejn, dijakinji 5.a razreda Srednje šole za prehrano in živilstvo, sta bili od 15. do 28. aprila 2018 na izmenjavi v Maison Familiale Rurale CFA Saint Michel Mont Mercure v Franciji v okviru projekta Erasmus+ KA1. Prvi teden sta ju spremljala tudi direktor IC Piramida Maribor Davorin Urih in vodja MIC-a dr. Alenka Hmelak Gorenjak. Skupaj so se udeležili evropske okrogle mize, ki so jo organizirali na gostiteljski šoli, in na kateri so se zbrali udeleženci iz 20 držav. Na njej so potekale predstavitve kulinaričnih, kulturnozgodovinskih, ekonomskih in turističnih posebnosti Luksemburga, Norveške, Nizozemske in Češke. Popeljali so jih tudi na ogled njihovih znamenitosti in predstavitve zgodovinskega dogajanja v tamkašnjem zgodovinskem parku Puy du Fou Grand Parc.

Naši dijakinji sta nato en teden še preživeli na delu v tamkajšnjih podjetjih Papilles et Gourmandises in Le Fournil Lorousain. Naučili sta se veliko novega o izdelavi francoskih sladic, ker pa sta živeli pri tamkajšnjih družinah, sta spoznali tudi njihov način življenja in kulturo bivanja.

Za vsemi udeleženci je zanimiva izkušnja novih doživetij v drugem kulturnem in delovnem okolju. Stkala so se tudi nova poznanstva za bodoča partnerstva in sodelovanja ter vzklile sveže ideje za prihodnje skupne projekte.

Klarin prispevek o izmenjavi v Francijo:

Prvi teden smo preživeli na šoli CFA MFR de St Michel Mont Mercure – France. V prvem tednu smo si ogledali različne znamenitost v mestu Nantes, grad, katedrale in staro mestno jedro. Ker pa je bil v mestu ravno zabaviščni park, smo poskusili tudi njihove vaflje s karamelo. Na šoli smo si ogledali njihove delavnice in način dela. Odšli smo tudi v čokoladico, kjer so nam pokazali zgodovino čokolade, poskusili pa smo tudi različne vrste čokolade. Kasneje smo si ogledali obalo, ki je bila čudovita. Na poti nazaj proti šoli smo si ogledali restavracijo, kjer so nam pokazali tudi njihovo kuhinjo. Na okrogli mizi, ki je potekala v četrtek, smo izvedeli veliko novih stvari in poskusili jedi držav, ki so se predstavljale. Zadnji dan pa smo preživeli v parku Puy du fou. Ogledali smo si 4 predstave in bilo je zelo zanimivo. Naslednji teden sem preživela pri družini. V podjetju, kjer sem delala, je bilo zelo zanimivo, saj sladice pripravljajo na popolnoma drugačen način kakor mi. Naučila sem se veliko novih stvari in videla njihov način dela. Z Marie, punco, pri kateri sem stanovala, sva si ogledali še veliko stvari kot je obala, poskusili sva njihove makrone, ogledali sva si mesti Nantes in Guerande. Spoznala sem njene prijatelje in družino. Pri družini sem zelo uživala in preživela veliko lepih trenutkov.

Medeja pa je o svoji francoski izkušnji zapisala:

V okviru programa Erasmus+  sem se konec meseca aprila udeležila štirinajst dnevnega praktičnega usposabljanja v Franciji v podjetju Le Fournil Lorousain , v manjšem mestu sredi okrožja Le Loroux-Bottereau. Prvi teden smo preživeli na šoli, saj se je tam odvijala mednarodna – evropska okrogla miza. Imeli smo priložnost, da smo si lahko ogledali nekaj zanimivosti v kraju St. Michel Mont Mercure (katedrala v središču mesta, zgodovinsko tematski park nekaj kilometrov izven mesta,…).

Drugi teden pa sem preživela z dijakinjo šole CFA St. Michel Mont Mercure Chléo Dos Santos in njeno družino. Skupaj sva delali in opravljali prakso v pekarni – slaščičarni Le Fournil Lorousain. Zame je bila to zelo zanimiva in predvsem drugačna izkušnja od tega, kar sem pričakovala, saj sem enkrat že bila na praktičnem usposabljanju v tujini. Največ težav je bilo seveda pri komunikaciji, saj večino Francozov govori slabšo angleščino ali pa  jezika sploh ne govorijo. Čeprav je bilo v podjetju kar težko sodelovati pri delu, saj sama ne znam francoščine, so bili zelo prijazni in se trudili z angleščino, kolikor je le šlo. Kljub temu sem se naučila kar nekaj novih stvari na področju slaščičarstva: novih slaščic, ki so pri nas zelo redke ali pa jih sploh ne pripravljamo, različne tehnike, ki jih uporabljajo pri delu… Spoznala pa sem tudi nekaj njihove kulture, kako živijo doma in kako opravljajo določene vsakodnevne stvari.