V mesecu oktobru je na Izobraževalnem centru Piramida Maribor potekalo usposabljanja kandidatov za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za Izdelovalec/izdelovalka sladic. Usposabljanje je potekalo pod vodstvom Marije Horvat in Veronike Krstanović.

 Kandidati so si pridobili naslednje kompetence:

  • priprava različnih vrst testa (kvašeno, listnato, kvašeno listnato, vlečeno in kuhano-paljeno testo),
  • priprava različnih mas (makronove, biskvitne, penaste in paljene mase),
  • peka slaščic in peciva iz različnih vrst testa in mas (potice, kolače, zavitke, izdelki z nadevi, cvrto pecivo, kipnike, narastke, sveže polnjeno pecivo),
  • izdelava nadevov in polnil po izboru komisije (kreme, nadeve, obloge, mase iz lupinastega sadja, strjenke, marmelade, džeme, želeje),
  • izdelava glazur, prevlek in prelivov (beljakovinska glazura, hladna in vroča sladkorna glazura, sacher glazura, karamelna, marcipan in prevleka iz sladkorne mase),
  • izdelava sveže polnjenega peciva (torte, rezine, rolade, deserte, mignone),
  • izdelava dekorativnih elementov iz posebnih mas (marcipana, percipana, nougata, ticina in griljaža),
  • izdelava porcijske sladice (strjenka, panna cotte, modelno oblikovane kreme, sladice, pripravljene za hladno-tople bifeje).

Dr. Tina Perko,

organizatorka izobraževanja odraslih

(svetovalka za NPK)