Na tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2017 je sodelovalo 16 ekip iz različnih evropskih držav, ki so zmagala na nacionalnem tekmovanju.

V Sloveniji je nacionalno tekmovanje potekalo 7.9.2017. Organizator tekmovanja je GZS – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij, ki to tekmovanje organizira že devet let. Na tekmovanju je sodelovalo 7 ekip in naša ekipa, v kateri so poleg mene, Gregorja Soka, bile še štiri kolegice: Nina Ogorevc, Neža Miklavič, Lea Prelovšek in Sabina Vrecl pod mentorstvom prof. dr. Aleša Kuharja,  je na nacionalnem tekmovanju osvojila prvo mesto in s tem pridobila možnost nastopiti na Ecotrophelia Europe 2017, ki je potekalo v okviru sejma Food Matters Live 2017 v Londonu.

Mi smo bili v času projekta študentje 2. letnika MSc študija, torej čisto pred zaključkom našega študentskega življenja in vstopom na trg delovne sile.

Želeli smo pridobiti kakšno novo izkušnjo, ki bi nam lahko koristila na naši nadaljnji poklicni poti. In projekt Ecotrophelia nam je to zagotovo ponudil. Gre za tekmovanje, kjer je potrebno razviti produkt, ki je vsaj v enem elementu inovativen (bodisi surovine, embalaža, proizvodni proces, distribucija itd.), hkrati pa je na tekmovanju potrebno celostna predstavitev izdelka. Celostna v smislu, da je potrebno napisati dosje, ki mora vsebovati natančne opise vse od surovin, tehnološkega postopka, hranilnih vrednosti, deklaracije, embalažnih materialov, kako bi vstopili na trg, finančni načrt, marketinški načrt, komunikacija s kupci… In to je tisto kar smo želeli, dobili smo občutek, kako to v realnosti poteka. Porabili smo ogromno časa, hkrati pa tudi sodelovali z mnogimi inštitucijami, mnogimi podjetji in kar je najpomembnejše, dobili smo neprecenljivo osebno in življenjsko izkušnjo.

Od kod ideja za naš izdelek?

S kolegicami iz ekipe smo se dobili na sestanku in se pogovarjali, kaj si želimo. Na koncu smo se vsi strinjali, da poskušajmo razviti izdelek iz materialov, ki so v prvi vrsti stranski produkti v živilski industriji, ampak imajo kljub temu ugodno hranilno vrednost in bi bili primerna surovina za izdelavo novega izdelka.

Tako je padla ideja, da za našo osnovno surovino uporabljamo sirotko, ki je stranski produkt v proizvodnji sira. Lotili smo se dela, ampak ideja o sirotki je bila zgolj začetek. Kasneje smo ogromno ur porabili v naših tehnoloških laboratorijih na faksu, da smo prišli do našega končnega izdelka – OnMyWhey.

OnMyWhey je izdelek na osnovi sirotke. Del sirotke smo fermentirali, da smo dobili ustrezen okus, dodali smo proso, ki ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za bolnike s celiakijo, hkrati pa je v našem izdelku deloval kot naravno zgoščevalo. Razvili smo izdelek s tremi okusi – gozdni sadeži, malina in borovnica, dodan pa je tudi naravni ekstrakt bezga.

Vse skupaj smo zapakirali v zelo priročno embalažo imenovano »pouch« ali po slovensko blazinica, katere posebnost je ta, da tudi embalažni material vsebuje sirotko v enem izmed plasti.

S tem izdelkom smo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki je potekalo 21. in 22. novembra 2017 v Londonu,  osvojili 3. mesto.

Zapis in fotografije Gregor Sok.