Nika Tominc, Erina Javornik in Nataša Hrastnik, dijakinje 2. letnika Srednje šole za prehrano in živilstvo” so se po 4 tednih vrnile z delovne prakse na Dunaju, kamor so odšle v okviru projekta Erasmus+ KA1 2017-2019.

O njihovih doživetjih največ pove spodnji prispevek:

Naše “potovanje” na Dunaju se je končalo. Na Dunaju smo preživele štiri zelo lepe in nepozabne tedne.

Prvi teden nam je polepšala profesorica Mateja, za drugi teden si nismo predstavljale, da bomo spoznale nove prijatelje Madžare, ki so res zelo vljudni in še vedno ostajamo v stikih. Ker smo preživele cel teden z njimi, so nas naučili nekaj madžarskih besed, me pa njih nekaj slovenskih. Tretji teden smo posvetile ogledu predbožičnega Dunaja. Ogledale smo si center mesta, Rathaus, Schönbrunn, stadion ter barvne hiše. Spoprijateljile smo se tudi z mladeničem iz recepcije, Marcelom, ki nam je vsak dan popestril z svojim nasmehom in brezplačno pijačo. Četrti oz. zadnji teden pa nas je presenetila profesorica Zdenka Kresnik. Tudi z njo smo si ogledale Dunaj, natančneje Belvedere ter Rathaus.

Torej kot ste že prebrali, nam ni bilo nikoli dolgčas.

Prakso smo opravljale v pekarni Szihn, kjer nas je šef vljudno sprejel. Nika in Erina sta se naučili izdelavo dunajskega jabolčnega zavitka, šlag, mozart, sacher in punč rezin ter ter dela z naročili. Ker so peki včasih imeli veliko dela, smo jim priskočile na pomoč. Tam smo spoznale štiri fante naše starosti. Naučili so nas izdelave pekovskih izdelkov kot so: makova pletenka, vaniljevi ter čokoladni zavihančki, razni rogljički ter štručke z različnimi semeni. Zelo sta ponosni, da sta bile deležne resnega ter hitrega dela v pekarni. Nataša je pa večino prakse opravljala v kavarni pekarne, kjer se je naučila hitrega dela natakarstva ter dela z ljudmi (komuniciranja).

Sporazumevali smo se v nemškem, angleškem in hrvaškem jeziku. Na delu je bilo zelo zabavno in živahno, saj se delavci radi pozabavajo na svoj način. Poskrbeli so tudi, da smo po vsaki končani praksi dobile dobro in obilno kosilo v kavarni pekarne.

Vsako sredo po končani praksi smo imele 2 uri učenja nemškega jezika z gospo Evi Rieder. Med vikendi smo se odpravile v bližnjo pralnico, kjer smo si oprale oblačila, in ogledale okolico. Zvečer smo si pa rade volje ogledale kakšen dober film.

V prvem tednu nas je spremljalo sončno, ampak malo hladnejše vreme, drugi in tretji teden pa je bilo oblačno in deževno. 1.decembra je zapadel prvi sneg.

Ljudje na Dunaju so prijazni in komunikativni, radi pomagajo.

Te izkušnje ne obžalujemo, saj se domov vračamo s pozitivnimi vtisi, z veliko na novo pridobljenega znanja in novimi prijatelji.

Erina, Nika in Nataša