Matevž Kikl in Matej Marko, dijaka 4.a razreda Srednje šole za prehrano in živilstvo na IC Piramida Maribor, sta od 8. do 28. aprila 2018 na delovni praksi v Ester Mosessons gymnasium v Göteborgu na Švedskem v okviru projekta Erasmus+ KA1. Prvi teden je bila z njima tudi učiteljica Saša Berlič. Delo na Švedskem je zanimivo, izkušnja zelo koristna in poučna, čas pa mineva prehitro.

To je njun prispevek s Švedske:

Naša pot na Švedsko se je začela 8. aprila 2018 zgodaj zjutraj. Po dolgi vožnji do letališča na Dunaju smo se ob 6:30 vkrcali na letalo proti Stockholmu, kjer smo prestopili na letalo za Götenborg. Tam na letališču nam je dobrodošlico izrekel pek Dino iz šole Ester Mosessons gymnasium, ki nas je peljal do hostla v Kvibergu. Na dan prihoda smo bili prosti, v ponedeljek pa smo odšli na ogled mesta s profesorico angleščine Mario iz njihove šole. Šolo smo si tudi bolj podrobno ogledali, saj smo bili naslednja dva dni tam tudi na praksi pri pekih in mesarjih. V četrtek sva midva dobila vsak svojega profesorja. Z njima sva odšla na svoja prihodnja delovna mesta v podjetjih, pri katerih sedaj dva tedna opravljava tudi delovno prakso. V petek smo skupaj odšli v götenborgški akvarij in terarij Universeum. Naslednji dan v soboto naju je na žalost zapustila profesorica Saša. S prakso sva začela v ponedeljek, 16.4.2018, in bova prakso opravljala 2 tedna do vrnitve domov v soboto, 28.4.2018Obema je na praksi zelo prijetno, marsičesa novega sva se tudi že naučila, spoznala zanimive ljudi in drugi način dela ter njihove posebne tehnike dela.

Zelo sva zadovoljna, da sva dobila takšno veliko priložnost potovanja in praktičnega usposabljanja na Švedskem, na katero bi se z veseljem vrnila nekega dne in bi takšno potovanje z delom ali brez (kot turist) priporočala tudi drugim, saj nama je odprlo oči in priložnosti tudi stran od doma.

Lep pozdrav s Švedske,

vam želiva

Matevž Kikl in Matej Marko”