Cilji usposabljanja:

Udeleženec bo pridobil znanja in veščine za izdelavo različnih vrst tradicionalnega in inovativnega peciva, tort za različne priložnosti in osnovne veščine dekoracije.

Pogoj za usposabljanje:

Najmanj končana osnovna šola in predznanje iz osnov izdelave slaščičarskih izdelkov (končano usposabljanje »Izdelovalec/izdelovalka osnovnih slaščičarskih in pekovskih izdelkov«) ali končan poklicni program katerekoli smeri v živilsko-prehranski stroki.

Ključne kompetence/ znanja/ usposobljenost, ki jih udeleženec pridobi po zaključku programa:

Udeleženec bo po usposabljanju zmožen:

  • izdelave enostavnih poltrajnih in svežih sladic (različnih vrst tort, rezin, rolad, nacionalnih sladic, alternativnih sladic),
  • priprave in uporabe posameznih surovin za proizvodnjo enostavnih poltrajnih in svežih sladic,
  • uporabe ustreznih pripomočkov, strojev in naprav za izdelavo enostavnih poltrajnih in svežih sladic,
  • izdelave različnih vrst testa in mas, uporabo različnih tehnik oblikovanja testa in mas pred peko in samo peko testa, mas,
  • priprave različnih krem, oblog in nadevov,
  • pravilne pripravo prelivov, prevlek in oblaganje, glaziranje enostavnih sladic,
  • uporabe različnih osnovnih materialov, pripomočkov za dekoriranje in oblikovanje enostavnih dekoracij,
  • pravilno pakirati in shranjevati enostavne poltrajne in sveže sladice,
  • izdelati sladoled.

Načrt usposabljanja:

Izobraževanje poteka modularno v 12 sklopih: 80 ur praktičnega usposabljanja.

Vsebine usposabljanja:

  1. sklop: 7 ur TRAJNO PECIVO-BRIZGANO PECIVO
  2. sklop: 7 ur REZINE
  3. sklop: 7 ur PITE
  4. sklop: 7 ur DEKORACIJA-CVETJE
  5. sklop: 7 ur DEKORACIJA-ŽIVALI, OBRAZI
  6. sklop: 7 ur ROLADE
  7. sklop: 7 ur MEHKE IN ZAŠČITENE TORTE
  8. sklop: 7 ur PREKMURSKA GIBANICA IN ZAVITKI
  9. sklop: 6 ur SLADOLED
  10. sklop: 6 ur ALTERNATIVNE SLADICE
  11. sklop: 6 ur IZDELAVA LASTNE MINI TORTE
  12. sklop: 6 ur IZDELAVA DEKORACIJE NA DOLČENO TEMO

Po končanem izobraževanju dobi udeleženec potrdilo o končanem usposabljanju z navedbo »Izdelovalec/izdelovalka slaščičarskih izdelkov«.

Praktično usposabljanje izvajamo v naših specializiranih učilnicah in šolskih delavnicah. Celotno izobraževanje poteka na naslovu: IC Piramida Maribor, Park mladih 3, 2000 Maribor.

Kontakt: e-mail: mic@icp-mb.si

telefon: 02 320 86 40