(osnovno usposabljanje s področja pekarstva in slaščičarstva)
Cilji usposabljanja:
Udeleženec bo pridobil znanja in veščine za izdelavo osnovnih vrst peciva, pekovskih izdelkov in osnovnih vrst kruha.
Ključne kompetence/ znanja/ usposobljenost, ki jih udeleženec pridobi po zaključku programa:
Udeleženec bo po usposabljanju zmožen:
- delati v skladu s predpisi v živilstvu,
- sprejemati in skladiščiti surovine ter skrbeti za transport,
- izpolnjevati dokumentacijo,
- izdelati osnovne vrste svežega, poltrajnega in trajnega peciva ter ostalih osnovnih vrst sladic,
- pripraviti surovine in oblikovati osnovne vrste kruha in pekovskega peciva,
- izdelati osnovne vrste slaščičarskih in pekovskih izdelkov za prodajo,
- racionalno rabiti energijo, material in čas,
- varovati zdravje in okolje.
Načrt usposabljanja:
Izobraževanje poteka modularno – trajanje 104 ure: 40 ur teorije in 64 ur praktičnega usposabljanja.
Vsebine usposabljanja:
1. PODOBA ŽIVILSKEGA DELAVCA
- osnove živilstva z zakonodajo (5 ur teorije)
- osnove biotehnologije s prehrano (5 ur teorije)
2. OSNOVNE VRSTE KRUHA IN PEKOVSKEGA PECIVA
- (10 ur teorije in 15 ur praktičnega usposabljanja)
3. OSNOVNE VRSTE SLADIC
- trajno pecivo (10 ur teorije in 21 ur praktičnega usposabljanja)
- izdelava osnovnih vrst poltrajnih in svežih sladic (10 ur teorije in 28 ur praktičnega usposabljanja).
Po končanem izobraževanju dobi udeleženec potrdilo o končanem usposabljanju z navedbo »Izdelovalec/izdelovalka osnovnih slaščičarskih in pekovskih izdelkov«.
Praktično usposabljanje izvajamo v naših specializiranih učilnicah in šolskih delavnicah. Celotno izobraževanje poteka na naslovu: IC Piramida Maribor, Park mladih 3, 2000 Maribor.
Kontakt: e- mail: mic@icp-mb.si
telefon: 02 320 86 40