Usposabljanje NPK Prodajalec/prodajalka mesa in mesnin – 15. 6. 2017

 

Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Prodajalec/prodajalka mesa in mesnin. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Prodajalec/prodajalka mesa in mesnin.

prodajalemesa

Prijavite se na usposabljanje do 13. 6. 2017.

Pričetek usposabljanja bo 15. 6. 2017.

Vstopni pogoji:

  • končana osnovna šola

 

Znanja in spretnosti kandidata:

  • razkosa svinjske in goveje polovice na osnovne prodajne kose,
  • kategorizira meso za prodajo,
  • izkosti, obdela in oblikuje kose,
  • pozna različne načine razseka in razkosavanje mesa za prodajo,
  • zna poimenovati dele mesa in navesti njihovo uporabo,
  • pripravi orodje, naprave in stroje za izdelavo izdelkov,
  • izbere pravilno – primerno surovino, začimbe in aditive za posamezni izdelek,
  • po tehnološkem navodilu izdela presne mesnine/mesne pripravke – nabodala, začinjeno meso, peklano meso, marinirano meso, panirano meso, zoreno meso, izdelke iz mletega mesa (čevapčiči, sekljanci), namaze (tatarski biftek),
  • po tehnološkem navodilu izdela izdelke iz osnovnih kosov mesa in pripravljene jedi,
  • pozna postopek uporabe aditivov,
  • skrbi za predpisano obvladovanje alergenih sestavin,
  • pozna posebnosti v tehnoloških postopkih izdelave presnih mesnin/mesnih pripravkov – nabodala, začinjeno meso, peklano meso, marinirano meso, panirano meso, zoreno meso, izdelki iz mletega mesa (čevapčiči, sekljanci), mesni namazi (tatarski biftek),
  • pozna posebnosti v tehnoloških postopkih izdelave izdelkov iz osnovnih kosov mesa in pripravljenih jedi,
  • pozna stroje in naprave za izdelavo izdelkov,
  • pripravi orodje, naprave in stroje za izdelavo izdelkov,
  • izbere pravilno – primerno surovino, začimbe in aditive za posamezni izdelek
  • po tehnološkem navodilu izdela pasterizirane mesnine (klobase),
  • pozna posebnosti v tehnoloških postopkih izdelave pasteriziranih mesnin (klobas),
  • pozna stroje in naprave za izdelavo izdelkov,
  • toplotno obdela pripravljeno jed,
  • izvaja nadzor toplotno obdelanih jedi,
  • pozna posebnosti toplotne obdelave pripravljenih jedi,
  • pozna naprave za toplotno obdelavo,
  • ohladi toplotno obdelano jed,
  • pripravi meso in mesne izdelke za hlajenje ali zamrzovanje,
  • izpolnjuje predpisane obrazce za spremljanje temperature v komorah,
  • zamrznjeno meso skladišči v skladiščnem zamrzovalniku,
  • pozna postopek ohlajanja, zamrzovanja, šok zamrzovanja in tajanja mesa in mesnih izdelkov,
  • pozna stroje in naprave za hlajenje in zamrzovanje,
  • zna izdelke zavarovati pred kvarom,
  • razume pomen spremljanja parametrov skladiščenja,
  • glede na način pakiranja in skladiščenja izbere primerne embalažne materiale,
  • porcionira pripravljeni izdelek in ga pakira,
  • ročno ali strojno tehta in pakira izdelke v prodajno in transportno embalažo,
  • upravlja s stroji za pakiranje,
  • opremlja pakirane izdelke z deklaracijami,
  • kontrolira maso pakiranih izdelkov,
  • zna narezati in zapakirati mesne izdelke,
  • pozna stroje in naprave za pakiranje in deklariranje mesa in mesnih izdelkov,
  • pozna pomen in vrste embalažnih materialov,
  • pozna predpise o pakiranju in deklariranju mesa in ter mesnih izdelkov,
  • pozna pogoje hlajenja in skladiščenja,
  • prepozna znake kvara narezkov in zapakiranih izdelkov,
  • pripravi vitrine z mesom in delikatesne vitrine za prodajo,
  • sprejme kupca, mu svetuje in postreže,
  • pravilno shranjuje in razvršča izdelke v prodajnih vitrinah glede na veterinarsko- sanitarne predpise, estetiko, temperaturni režim, predpisan za posamezne izdelke,
  • skrbi za prijeten in lepo urejen videz prodajalne (mesnice),
  • dogovarja se s strankami o naročilih,
  • pozna osnove prehrane,
  • pozna kategorizacijo mesa za prodajo,
  • zna svetovati uporabo posameznih kosov različnih vrst mesa za pripravo različnih vrst jedi,
  • pozna postopek vzdrževanja hladne verige v prodajalni,
  • zna strankam pravilno ponuditi izdelke,
  • zna določiti ceno izdelka,
  • pozna osnove psihologije prodaje,
  • pozna predpise za klasične in samopostrežne prodajalne.

Katalog: http://www.npk.si/katalog.php?katalogid=%2Fkatalog.aspx%2F67344331%20

 

Ugodnosti plačila usposabljanja:

  • možnost plačila na 3 obroke
  • ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust 
  • brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust

 

Za dodatne informacije pišite ali pokličite:

  1. Tina Perko, svetovalka za NPK
  • po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
  • ali telefonu: 02 /320 86 13