Usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka sladic – 15. 6. 2017

Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka sladic. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Izdelovalec/izdelovalka sladic.

sladice

Prijavite se na usposabljanje do 13. 6. 2017.

Pričetek usposabljanja bo 15. 6. 2017.

Vstopni pogoji:

  • končana osnovna šola

 

Znanja in spretnosti kandidata:

  • pripravi vse osnovne in pomožne surovine ter dodatke za posamezno testo ali maso,
  • ročno ali strojno tehta surovine po recepturi,
  • pripravi vse surovine po navodilih proizvajalca,
  • obdela vse surovine po proizvajalni specifikaciji,
  • ročno ali strojno meša, mesi testo ali stepa mase,
  • pripravlja modele,
  • enakomerno oblikuje testo in brizga mase,
  • polni testo z nadevi,
  • vliva mase v modele ali brizga na pekače,
  • pozna osnove prehrane z mikrobiologijo živil,
  • pozna splošne značilnosti in osnovne sestavine različnih vrst testa in mas,
  • zna izračunati količino surovin za pripravo različnih vrst testa in mas,
  • zna pravilno pripraviti sestavine,
  • zna toplotno in mehansko obdelati surovine po recepturi iz tehnološkega postopka,
  • pozna stroje in naprave za izdelavo test in mas,
  • obvlada tehnološke postopke za izdelavo posameznih vrst testa ali mas,
  • pozna procese v času mesitve (fermentacija …),
  • pozna postopke oblikovanja testa ali mas,
  • nadzira fermentacijo kvašenega testa,
  • pripravlja oblikovane kose za peko,
  • pripravlja tradicionalne slovenske praznične sladice,
  • peče, kuha ali cvre izdelke,
  • nadzira temperaturo in čas peke, kuhanja ali cvrenja,
  • nadzira ohlajevanje izdelkov,
  • okrašuje izdelek,
  • pozna stroje in naprave za toplotno obdelavo testa,
  • zna pripraviti izdelke za peko,
  • pozna zahteve za dietetične sladice,
  • pozna vplive temperature ter vlage na peko,
  • pozna procese, ki potekajo v testu med fermentacijo in peko,
  • zna določiti čas pečenja,
  • zna pravilno ohladiti in shraniti pecivo,
  • kuha, meša, stepa kreme, pudinge,
  • kuha marmelade, džeme, želeje,
  • meša in pripravlja nadeve,
  • pripravlja in ohlajuje strjenke,
  • nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
  • pozna lastnosti surovin in njihovo pripravo,
  • pozna stroje in naprave za izdelavo polnil in nadevov,
  • pozna tehnološke postopke izdelave posameznih vrst krem, nadevov in drugih mas, ki se uporabljajo za nadeve,
  • pozna tehnološki postopek priprave strjenk,
  • pripravlja surovine po recepturi,
  • meša, kuha ali temperira glazure,
  • nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
  • pozna značilnosti posameznih vrst prevlek (glazur) in prelivov,
  • pozna postopke izdelave posameznih vrst prevlek in prelivov,
  • pozna pravilen postopek temperiranja glazur,
  • oblikuje pecivo z rezanjem ali s pomočjo modelov,
  • premazuje, polni in krasi s smetano, kremo ali masami, preliva, glazira površino,
  • pecivo dekorira s sadjem, čokoladnimi ornamenti, figuricami, z lupinastim sadjem  ali drugimi dekorativnimi materiali,
  • nadzira ohlajevanje,
  • nadzira čas in pogoje shranjevanja izdelka,
  • pozna lastnosti surovin za krašenje in njihovo pripravo,
  • pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas,
  • obvlada tehnike rezanja, obmazovanja, premazovanja in prelivanja,
  • obvlada tehnike krašenja izdelkov,
  • pozna zakonitosti pri kombiniranju polnil z osnovnimi masami ali testi,
  • obvlada osnove slaščičarskega oblikovanja,
  • osvoji tehnike brizganja, modeliranja in sestavljanja kompozicij,
  • pripravlja marcipan, percipan, nougat in podobne mase,
  • oblikuje dekorativne elemente izdelke iz teh mas,
  • okrašuje izdelke s pomočjo teh mas,
  • pozna lastnosti surovin za izdelavo dekorativnih elementov iz posebnih mas,
  • zna pripraviti surovine za posamezne dekorativne elemente,
  • pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas,
  • pozna tehnike oblikovanja in krašenja s posebnimi masami,
  • pripravlja surovine za porcijske sladice,
  • meša, stepa in kuha kreme,
  • vliva in oblikuje kreme,
  • krasi in servira porcijske sladice,
  • pozna lastnosti surovin za izdelavo porcijskih sladic,
  • pozna tehnološki postopek izdelave strjenk, panna cotte, modelno oblikovanih krem,
  • pozna tehnike dekoriranja in serviranja porcijskih sladic,
  • ročno ali strojno tehta in pakira izdelke v primerne embalažne materiale,
  • kontrolira maso pakiranih izdelkov,
  • opremi izdelke z ustrezno deklaracijo,
  • nadzira hlajenje, zmrzovanje svežih slaščic in pripravljenih sladic,
  • pozna predpise o pakiranju, deklariranju in skladiščenju izdelkov,
  • pozna stroje in naprave za pakiranje in skladiščenje izdelkov,
  • zna kontrolirati čas in pogoje skladiščenja,
  • zna tehtati pakirane izdelke,
  • pozna osnove estetskega pakiranja izdelkov,
  • pozna osnove pakiranja in primernost embalažnih materialov.

Katalog: http://www.nrpslo.org/katalog.aspx/46083741

 

Ugodnosti plačila usposabljanja:

  • možnost plačila na 3 obroke
  • ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust 
  • brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust

Za dodatne informacije pišite ali pokličite:

  1. Tina Perko, svetovalka za NPK
  • po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
  • ali telefonu: 02 /320 86 13