Usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva 

Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva.

pek

Vstopni pogoji:

  • končana osnovna šola

Znanja in spretnosti kandidata:

  • pripravlja surovine,  seje moko ali nadzoruje avtomatski transport in sejanje moke,
  • ročno ali strojno tehta surovine,
  • dodatno pripravlja surovine: pari določene moke, namaka semena in kosmiče,
  • pripravlja kvasne nastavke in kislo testo s kulturami pri indirektnih metodah,
  • dozira vodo in druge tekočine,
  • prilagaja količino vode glede na kakovost moke in ostale pogoje, ki vplivajo na izdelek,
  • uravnava temperaturo vode glede na želeno temperaturo testa upoštevajoč temperaturo surovin in okolja,
  • dodaja kvas (prilagaja količino kvasa glede na temperaturo surovin in okolja),
  • kontrolira in dozira ostale surovine (sol, sladkor, maščobe, jajca, mleko, dišave …),
  • meša in mesi testo,
  • regulira procese mesitve glede na kakovost moke – kakovost lepka,
  • upravlja z mesilnimi stroji,
  • pri indirektnih metodah postopno dodaja surovine in vodi proces priprave testa,
  • nadzoruje zorenje testa in opravi ponovno mesitev testa,
  • pozna osnovne sestavine različnih vrst testa za kruh in pekovsko pecivo,
  • zna izbrati recepturo glede na želeni izdelek,
  • zna sejati, stepati, mleti topiti …,
  • pozna različne načine mesitve glede na vrsto izdelka,
  • pozna proces fermentacije,
  • zna mehansko mesiti in upravljati z mesilnimi stroji in prekucniki,
  • pozna čas mesenja glede na končni izdelek,
  • zna pripraviti surovine za mesenje,
  • pozna postopek mesenja (dodajanja surovin) in čas mesenja,
  • pozna primerno temperaturo testa in prostora, v katerem testo vzhaja,
  • ročno ali strojno deli testo in upravlja z delilnimi stroji,
  • kontrolira maso na ročni tehtnici ali s pomočjo avtomatske tehtnice,
  • ročno ali strojno oblikuje testo in upravlja z oblikovalnimi stroji,
  • zlaga oblikovano testo v pekovske košarice, v modele ali na pekače,
  • nadzira vzhajanje in upravlja z vzhajalnimi komorami,
  • pozna načine deljenja testa,
  • pozna tehtnice in stroje za deljenje,
  • pozna postopke osnovnega oblikovanja testa,
  • zna ročno in strojno osnovno oblikovati različna testa,
  • pozna načine končnega oblikovanja testa,
  • zna končno oblikovati testo v različne pekovske izdelke,
  • pozna različne vrste vzhajalnih komor in jih zna pravilno uporabljati,
  • ugotavlja stopnjo vzhajanja  testa in primernost za peko,
  • zareže in premaže vzhajane oblikovane kose testa,
  • pripravi in upravlja peč za peko (določa temperaturo in druge pogoje za peko),
  • ročno ali avtomatsko vsaja izdelke v peč in nadzira polnjenje peči,
  • regulira peko izdelkov (nadzoruje potek pečenja, spreminja pogoje pečenja),
  • ročno ali avtomatsko pobira izdelke iz peči,
  • transportira pečene izdelke (ročno z vozički ali avtomatsko na hladilnem traku),
  • pozna različne vrste pekovskih peči,
  • pozna procese v testu med peko,
  • pozna vplive temperature in vlage na peko,
  • zna določiti čas peke,
  • pozna napake, povzročene med peko,
  • zna izračunati upeko izdelkov,
  • reže ali nadzoruje avtomatsko rezanje izdelkov,
  • ročno ali strojno tehta in pakira izdelke,
  • opremi izdelke z ustrezno deklaracijo,
  • kontrolira maso pakiranih izdelkov,
  • izbere pravilen način skladiščenja glede na čas skladiščenja in glede na vrsto izdelkov,
  • kontrolira in uravnava pogoje v skladiščih,
  • pozna proces staranja, kvarjenja in napake kruha,
  • pozna pogoje skladiščenja,
  • pozna postopke pakiranja izdelkov,
  • zna pekovske izdelke narezati in zapakirati,
  • pozna predpise o pakiranju, deklariranju in skladiščenju izdelkov,
  • nadzoruje ohlajevanje pečenih izdelkov,
  • nadzoruje zamrzovanje ali pasterizacijo posebnih izdelkov,
  • poskrbi za kvalitetno in pravilno pripravo izdelkov za skladiščenje,
  • pozna različne načine izdelave pekovskih izdelkov z upočasnjeno ali prekinjeno fermentacijo,
  • zna izdelati pekovske izdelke s kontrolirano fermentacijo in polpečene izdelke,
  • pozna postopek ohlajanja, zamrzovanja in odmrzovanja pekovskih izdelko.v

Katalog standardov

 

Ugodnosti plačila usposabljanja:

  • možnost plačila na 3 obroke
  • ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust 
  • brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust

Za dodatne informacije pišite ali pokličite:

  1. Tina Perko, svetovalka za NPK
  • po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
  • ali telefonu: 02 /320 86 42

 

  • logo

    IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA MARIBOR

    MEDPODJETNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER

    Park mladih 3, 2000 Maribor

    KONTAKT

    • 02 320 86 09
    • 02 3313 048
    • mic@icp-mb.si
  • Prilagodi prikaz