Usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov 

Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov.

cokolada

Vstopni pogoji:

  • končana osnovna šola

Znanja in spretnosti kandidata:

  • pripravi vse osnovne in pomožne surovine ter dodatke za posamezno testo ali maso,
  • ročno ali strojno tehta surovine po recepturi,
  • pripravi vse surovine po navodilih proizvajalca,
  • obdela vse surovine po proizvajalni specifikaciji,
  • ročno ali strojno meša, mesi testo ali stepa mase,
  • pripravlja modele,
  • enakomerno oblikuje testo in brizga mase,
  • polni testo z nadevi,
  • vliva mase v modele ali brizga na pekače,
  • pozna osnove prehrane z mikrobiologijo živil,
  • pozna splošne značilnosti in osnovne sestavine različnih vrst testa in mas,
  • zna izračunati količino surovin za pripravo različnih vrst testa in mas,
  • zna pravilno pripraviti sestavine,
  • zna toplotno in mehansko obdelati surovine po recepturi iz tehnološkega postopka,
  • pozna stroje in naprave za izdelavo test in mas,
  • obvlada tehnološke postopke za izdelavo posameznih vrst testa ali mas,
  • nadzira fermentacijo kvašenega testa,
  • pripravlja oblikovane kose za peko,
  • pripravlja tradicionalne slovenske praznične sladice,
  • peče, kuha ali cvre izdelke,
  • nadzira temperaturo in čas peke, kuhanja ali cvrenja,
  • nadzira ohlajevanje izdelkov,
  • okrašuje izdelek,
  • pozna stroje in naprave za toplotno obdelavo testa,
  • zna pripraviti izdelke za peko,
  • pozna zahteve za dietetične sladice,
  • pozna vplive temperature ter vlage na peko,
  • pozna procese, ki potekajo v testu med fermentacijo in peko,
  • zna določiti čas pečenja,
  • zna pravilno ohladiti in shraniti pecivo,
  • pozna procese v času mesitve (fermentacija …),
  • kuha, meša, stepa kreme, pudinge,
  • kuha marmelade, džeme, želeje,
  • meša in pripravlja nadeve,
  • pripravlja in ohlajuje strjenke
  • nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
  • pozna lastnosti surovin in njihovo pripravo,
  • pozna stroje in naprave za izdelavo polnil in nadevov,
  • pozna tehnološke postopke izdelave posameznih vrst krem, nadevov in drugih mas, ki se uporabljajo za nadeve,
  • pozna tehnološki postopek priprave strjenk,
  • pripravlja surovine po recepturi,
  • meša, kuha ali temperira glazure,
  • nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
  • pozna značilnosti posameznih vrst prevlek (glazur) in prelivov,
  • pozna postopke izdelave posameznih vrst prevlek in prelivov,
  • pozna pravilen postopek temperiranja glazur,
  • oblikuje pecivo z rezanjem ali s pomočjo modelov,
  • premazuje, polni in krasi s smetano, kremo ali masami, preliva, glazira površino,
  • pecivo dekorira s sadjem, čokoladnimi ornamenti, figuricami, z lupinastim sadjem  ali drugimi dekorativnimi materiali,
  • nadzira ohlajevanje
  • nadzira čas in pogoje shranjevanja izdelka
  • pozna lastnosti surovin za krašenje in njihovo pripravo
  • pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas
  • obvlada tehnike rezanja, obmazovanja, premazovanja in prelivanja
  • obvlada tehnike krašenja izdelkov
  • pozna zakonitosti pri kombiniranju polnil z osnovnimi masami ali testi
  • obvlada osnove slaščičarskega oblikovanja
  • osvoji tehnike brizganja, modeliranja in sestavljanja kompozicij
  • pripravlja marcipan, percipan, nougat in podobne mase
  • oblikuje dekorativne elemente izdelke iz teh mas
  • okrašuje izdelke s pomočjo teh mas
  • pozna lastnosti surovin za izdelavo dekorativnih elementov iz posebnih mas
  • zna pripraviti surovine za posamezne dekorativne elemente
  • pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas
  • pozna tehnike oblikovanja in krašenja s posebnimi masami
  • pripravlja surovine za porcijske sladice
  • meša, stepa in kuha kreme
  • vliva in oblikuje kreme
  • krasi in servira porcijske sladice
  • pozna lastnosti surovin za izdelavo porcijskih sladic
  • pozna tehnološki postopek izdelave strjenk, panna cotte, modelno oblikovanih krem
  • pozna tehnike dekoriranja in serviranja porcijskih sladic
  • pripravi surovine po recepturi
  • mesi testo ali stepa mase
  • pripravi nadeve
  • oblikuje pecivo
  • pozna značilnosti slovenskih narodnih in prazničnih sladic ter njihovo raznolikost
  • pozna tehnološki postopek izdelave slovenskih narodnih in prazničnih sladic
  • ročno ali strojno tehta in pakira izdelke v primerne embalažne materiale
  • kontrolira maso pakiranih izdelkov
  • opremi izdelke z ustrezno deklaracijo
  • nadzira hlajenje, zmrzovanje svežih slaščic in pripravljenih sladic
  • pozna predpise o pakiranju, deklariranju in skladiščenju izdelkov
  • pozna stroje in naprave za pakiranje in skladiščenje izdelkov
  • zna kontrolirati čas in pogoje skladiščenja
  • zna tehtati pakirane izdelke
  • pozna osnove estetskega pakiranja izdelkov
  • pozna osnove pakiranja in primernost embalažnih materialov

Katalog standardov

 

Ugodnosti plačila usposabljanja:

  • možnost plačila na 3 obroke
  • ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust 
  • brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust

 

Za dodatne informacije pišite ali pokličite:

  1. Tina Perko, svetovalka za NPK
  • po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
  • ali telefonu: 02 /320 86 42
  • logo

    IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA MARIBOR

    MEDPODJETNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER

    Park mladih 3, 2000 Maribor

    KONTAKT

    • 02 320 86 09
    • 02 3313 048
    • mic@icp-mb.si
  • Prilagodi prikaz