NAVODILA IN PREVENTIVNI UKREPI PROTI ŠIRJENJU KORONAVIRUSA

(SARS-CoV-2)

Spremenjeno: 9. marec 2020, ob 15.00

 

V skladu s pojasnili in priporočili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v zvezi s preventivnim ravnanjem zaradi koronavirusa smo na IC Piramida Maribor sprejeli ukrepe za omejitve širjenja virusa.

Trenutno sprejeti ukrepi veljajo za vse dijake in študente, zaposlene na IC Piramida in ostale uporabnike naših prostorov.

 • Vsem, ki se zadržujejo v prostorih šole svetujemo redno umivanje rok in občasno razkuževanje. Razkužilniki so nameščeni pred WCji v vsakem nadstropju kakor tudi pred kuhinjo.
 • Poskrbite za redno prezračevanje učilnic in predavalnic.
 • Če je le izvedljivo, v razredu ali predavalnicah ne sedite popolnoma drug zraven drugega.
 • Po zadnjih navodilih trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti in v delovnem okolju. Če ste se v zadnjih dneh gibali/prebivali na ogroženih območjih in ste zdravi, se lahko normalno vključite v delovni kolektiv/pouk/predavanja in ne potrebujete domače samoizolacije.
 • V prostem času se poskušajte izogibati dogodkom na katerih je večje število ljudi. Smiselno velja to priporočilo tudi za večje trgovske centre.
Kaj storiti, če pri sebi opazite bolezenske znake?
 
Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je treba dosledno upoštevati navodila pristojnih:
 
1. Če pri sebi opazite bolezenske znake (vročino, kašelj, oteženo dihanje, ki je značilno za pljučnico), ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
 
2. PO TELEFONU se posvetujete s svojim izbranim osebnim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.
 
3. Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo zdravnik napotil v zdravstveno ustanovo (t.i. vstopno točko za odvzem brisa).
 
4. Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
 
5. Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
 
6. Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.
 
Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.

 

 

OSNOVNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU

(Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje)

 

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

 

Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

 

S koronavisurom se lahko okužijo tako starejše, kot tudi mlajše osebe. Izkušnje kažejo, da imajo težji potek bolezni starejše osebe s kroničnimi obolenji (kot so astma, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ipd.). Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih.

 

Še več informacij je dostopnih na https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori.

 

 

SPLOŠNI PREVENTIVNI UKREPI

(Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje)

 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo rokez milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebn
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Pravila higiene kašlja in nasveti za umivanje rok so dostopni na https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019.