28. februarja 2019 smo organizirali zelo dobro obiskano mesečno srečanje “Dobimo se ob petih – Pust, pust masten okoli ust”, katerega gost je bil gospod Branko Fuchs.

Na izjemno zanimiv način je obiskovalcem do zadnjega kotička napolnjene kavarne Ajda&Karamela predstavil tradicijo pustnih običajev in tradicionalnih pustnih mask. K temu so pripomogli tudi Košutini koledniki, ki so nam, oblečeni v tradicionalne kostume, približali etnološko dediščino območja okoli Poljčan. Videli smo lahko različne maske: košute, jelena, divjega prašiča, Turka s kamelo, bika, kravo, teličke… Vse je povezoval poveljujoči častnik, ki je edina govoreča maska te pustne skupine. Na terasi kavarne so nato Košutini koledniki zaplesali svoj ples za dobro letino, visoke dohodke in vsega v izobilju. Na koncu so si sneli maske in zaplesali čičko ali svoj zaključni ples ob koncu pustovanja.

Ker pa ni pustnega dogodka brez korantov / kurantov, pa so nas že na začetku obiskali tudi koranti ptujskega polja, ki so na terasi kavarne zaplesali tradicionalni korantov ples. S svojo mogočnostjo in malo strašljivim izgledom so malo tudi prestrašili najmlajše (in morda tudi starejše) obiskovalce, ki pa so se strahu znebili po snetju korantovih naglavnih mask.

Dogodek je povezoval mag. Dušan Tomažič, ki je na njemu poznan strokoven in hudomušen način, spretno vodil sogovornika do zanimivega zaključka prireditve, ki je vsem obiskovalcem pričarala nepozaben pustni dogodek.

Poleg vsega zapisanega so vsi obiskovalci lahko uživali tudi v degustaciji pustnih dobrot (ocvirkovka, krofi), pripravljenih v naših delavnicah za praktični pouk

.