V okviru nemščine smo se 8. 12. 2018, odpravili na strokovno ekskurzijo v čokoladnico Zotter  v Riegersburg, ki slovi po božansko okusni čokoladi. Najprej smo se v ‘kakavovem kinu’ podali v južno Ameriko in spoznali kmete, ki po načelih ekološkega kmetovanja pridelujejo kakav za podjetje Zotter. Ogledali smo si celoten postopek proizvodnje čokolade. Spoznali nedotaknjen okus kakavovih zrn, namočili jezik v tekočo čokolado iz čokoladnih fontan, si odlomili svoj košček tablice, si postregli s čokoladnimi napitki z najmanjše sedežnice na svetu in ulovili najbolj domiseln okus polnjenih čokolad, ki se prevažajo po tekočem traku… Pot smo nadaljevali do GRAZA, ki se v adventnem času ovije v prav skrivnostno podobo. Ogledali smo si staro mestno jedro z glavnim trgom, Deželno hišo, katedralo, ledene jaslice, se sprehodili do reke Mure, kjer je od l. 2003 zgrajen »Otok na Muri« kot simbol evropske kulturne prestolnice. Obiskali smo vsakoletni predbožični sejem »Christkindlmarkt«. Med prostim časom smo se nekateri povzpeli na grajski grič – mestni simbol SCHLOSSBERG z znamenito uro, nekateri so se okrepčali v mestnih restavracijah, spet drugi so se sprehajali po praznično okrašenih ulicah.

Organizatorica ekskurzije

Mojca Šumandl